Q&A Jantien van Driel

Wat is je lievelings emoji?
Die huilen-van-het-lachen-emoji. Dat is in het echte leven ook fijn om te ervaren. De slappe lach hebben. Tot het pijn doet in je kaken.

Wat is je top-10 mooie boeken?
1. De verborgen geschiedenis – Donna Tart
2. The world according to Garp – John Irving
3. Joe Speedboot – Tommy Wieringa
4. Lady Chatterly’s Lover – D.H. Lawrence
5. Slapstick, or lonesome no more – Kurt Vonnegut
6. Terug naar Oegstgeest – Jan Wolkers
7. Eten bidden beminnen – Elizabeth Gilbert
8. The Universe has your back – Gabrielle Bernstein
9. Marthe Jacobs – Tim Krabbé
10. Vele hemels boven de zevende – Griet op de Beeck

Wat is je lievelingscocktail?
Als sinds ik alcohol mag drinken, en dat is al een tijdje, drink ik gin-tonic. Ik hou van dat bittere frisse. Dat begon in mijn jeugd met Gordon’s gin met Schweppes tonic. Daar spuug ik trouwens nog steeds niet in. Als ik nu mag kiezen uit de honderden soorten gin – en ik heb er al heel wat geproefd – dan kies ik voor Loopuyt uit Schiedam, met hun zelfgemaakte tonic. #cheers

Wat zou je doen met een miljoen?
Meteen een vervolg schrijven op Bickle.

Wat is je droom?
Dat ik mensen inspireer om meer lef te tonen. Om naar binnen te gaan en naar je intuïtie te luisteren. Om te gaan doen waarvoor je hier op aarde bent gezet. Ik geloof dat als je snapt dat alles in je zit, dat je ook met respect naar de mensen om je heen zal gaan kijken. Dat je ziet dat er in elk mens iets goeds zit. Zo ontstaat er een zuivere manier van communiceren, zijn er minder misverstanden en draag je bij aan een mooiere wereld. En die begint zoals al zo vaak gezegd bij jezelf. Dit is het hoofdthema van Bickle.

Wat is je favoriete stad?
Ik hou van steden die aan zee liggen. Kaapstad, San Francisco, Miami, Willemstad, Barcelona… ik kom er graag. Het avontuur van de stad, de rust van het water. Ik vind het een briljante combinatie. En tuurlijk ben ik fan van Rotterdam. Ik woon er sinds 1990.

Ben je spiritueel?
Ik ben mijn leven lang al spiritueel. Niet dat ik het vroeger zo noemde, maar dat is de naam die men eraan geeft. Ik heb een andere manier van kijken naar de wereld dan veel andere mensen. Ik voel dingen aan, blijk helende kracht in mijn handen te hebben. Spiritualiteit is voor mij niets zweverigs met wierook of zelfgebreide sokken. Het draait voor mij om naar binnen keren en werkelijk luisteren naar je intuïtie. Dat gebeurt op momenten van diepe ontspanning. Onder de douche, wandelend door het bos of over het strand of tijdens een meditatie.

Je noemt jezelf spirit schrijfcoach. Wat houdt dat in?
Ik heb ruim 20 jaar ervaring als copywriter. Ik heb Nederlands, Communicatie & Cultuur gestudeerd en veel opleidingen gevolgd om een heel goede schrijver te worden. Dus die basis is solide. In het opleiden van mensen merk ik dat ik veel heb aan die ervaring. En de laatste jaren is daar iets bijgekomen. Naast dat ik mensen leer schrijven voor hun bedrijf of over hun passie – dus dan heb je het over schrijftechnieken – leer ik ze hun hart te volgen, ook in het schrijven. Ik voel aan waar blokkades zitten en geef mijn cursisten lef om naar buiten te gaan.

Waarom heb je een roman geschreven?
Het is eigenlijk een Pipi Langkous actie geweest. Ze zei: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” En zo is het met mij ook gegaan. Ik las een boek van iemand, een bestseller, en ik vond dat boek niet echt goed geschreven. De verhaallijn was prima, niet ingewikkeld, aardige spanningsboog. Dus ik dacht: als zij een boek kan schrijven, een bestseller, waarom zou ik dat niet kunnen? Dus ik heb een mooi verhaal bedacht met pieken en dalen en met een goed plot en ik heb dat zo goed mogelijk, dus op mijn manier, opgeschreven. Met het idee, ik zie wel waar het schip strandt. Maar ik heb het nu dus gewoon afgemaakt. Daar ben ik supertrots op.

Wie is je favoriete personage uit Bickle?
Tante Trudy. Ze is een dame op leeftijd die gebaseerd is op alle hippe buurvrouwen uit de straat waar ik opgroeide in de jaren ’70. Goed verzorgd, optimistisch, wijs en met een heerlijk gevoel voor humor.

Over Jantien van Driel
Jantien van Driel (1971) is schrijfcoach en tekstschrijver. Al honderden mensen leerde ze schrijven vanuit het hart. De ontwikkelingsroman Bickle draagt bij aan haar grote missie: leven vanuit je zijn. En zoveel mogelijk lol maken. Ze heeft een man, drie kinderen en een hond.

Heb je nog meer vragen voor Jantien? Neem dan gerust contact op.