113 jaar

Oma, je zou vandaag 113 zijn geworden. Mijn lieve eigenzinnige oma. Je huis in Den Briel was een zoete inval. Buren, verre familie, vriendinnen, iedereen wist de weg naar jouw gezellige woonkamer te vinden. Die kamer die vol lag met zelf gehaakte kleedjes in alle kleuren. Altijd was je koektrommel gevuld met Weesper moppen en zandtaartjes. Er werden verhalen verteld …

Inspirator Sonja Barend

Een van mijn jeugdhelden is Sonja Barend. Het waren de jaren tachtig. Elke week keek ik uit naar haar wekelijkse uur met interviews. Geen onderwerp ging ze uit de weg, geen vraag die ze schuwde. Ik luisterde naar een stel dat was beschuldigd van incest. Naar een chaotisch gesprek met Paul de Leeuw die ruzie maakt met dames uit zijn …

2017 was geen makkelijk jaar

2017 was geen makkelijk jaar. Dat is voor een positivo als ik niet makkelijk om toe te geven. Tuurlijk. Curaçao was geweldig. Lowlands17 was onvergetelijk. Het concert van LCD Soundsystem in Paradiso een hoogtepunt. Mijn kinderen doen het goed. En ik geniet van mijn man en de wandelingen met mijn hond. Maar ik vond het een behoorlijk stormachtig jaar. Mijn …

Zelf doen

Mijn eerste woordjes waren volgens mijn moeder ‘zelf doen’. Waar iemand me ook bij wilde helpen, mijn antwoord luidde steevast ‘sef doen’. Profetische woorden, weet ik nu. Van eigengereide kleuter groeide ik uit tot een blije scholier. Maar er was iets veranderd. Ik vond mezelf bijzonder maar ik wachtte af tot iemand anders dat zou zien. Het talent in me …

Bickle in de Toksjoo op Zuid

Ik pak de bus. En daarna de metro. In een rechte lijn maak ik een ondergrondse duik naar Zuid. Als ik bovenkom zie ik de oranje avondlucht boven de Rijnhaven en de indrukwekkende gebouwen die de skyline sieren. Nog steeds moet ik wennen aan het groeiende wereldse uiterlijk dat mijn stad heeft. Ik tuur over de voorbijtrekkende havens en maak …

Richard Groenendijk presenteert Bickle

Op vrijdag 29 september was de boeklancering van Bickle, mijn debuutroman. Ik deel heel graag het verslag van deze geweldige happening. In het prachtige gebouw van de fietstunnel op Rotterdam Zuid, presenteerde ik mijn boek. Henriette Edens van de gemeente Rotterdam vergeleek de Maastunnel met een Bickle. Een sterke dame die na al die jaren nog steeds stevig staat en …

Illegale boeklancering op Lowlands

In het weekend van Lowlands17 heb ik Bickle mee naar binnen gesmokkeld. Om te kijken of ik stiekem nog wat meer aandacht kon krijgen voor mijn eerste roman. Dat is gelukt. Hierbij een collage. Eerste wapenfeit is dat ik de jongens van Linnaeus Boekhandel schaamteloos heb gevraagd of hun boekenstand even mocht figureren voor Bickle. Dat mocht. Op Lowlands is …

Bickle Proof? De Zweedse Spijkermat

Is de Zweedse Spijkermat geschikt voor een Bickle?

‘Heb jij eigenlijk wel eens op een spijkermat gelegen?’ vraagt Susanne. Even dwalen mijn gedachten af naar India. Ik zie een halfnaakte fakir met slechts een lendedoek en een lange baard voor me. Hij zit relaxed op gevaarlijk lange spijkers. ‘Nou, nee. Het hele idee trekt me ook niet zo aan. Ik zoek pijn liever niet zelf op,’ antwoord ik. …

108. The magic number?

Het getal 108 popt af en toe op. Tijdens een coach call wees Simone Levie me op de magische kant ervan. Sindsdien bleef het rondzingen. Verschillende voorbeelden passeerden de revue. Een Peugeot 108 die me opvalt. Terwijl ik helemaal niet van Peugeot houd. Gerecht 108 dat ontbreekt op de kaart van een Chinees restaurant… Onbenulligheden, maar ik ben gegrepen door …