108. The magic number?

Het getal 108 popt af en toe op. Tijdens een coach call wees Simone Levie me op de magische kant ervan. Sindsdien bleef het rondzingen. Verschillende voorbeelden passeerden de revue. Een Peugeot 108 die me opvalt. Terwijl ik helemaal niet van Peugeot houd. Gerecht 108 dat ontbreekt op de kaart van een Chinees restaurant… Onbenulligheden, maar ik ben gegrepen door het getal.

Wereldwijde betekenis van 108
Ik besloot er eens in te duiken. En inderdaad:

  • De diameter van de Zon is 108 keer de diameter van de Aarde.
  • 108 verwijst in de Koran naar Allah.
  • Boeddha stelt 108 vragen en geeft ook 108 verklaringen in de heilige geschriften.
  • Sommige Boeddhistische scholen nemen aan dat er 108 gevoelens bestaan.
  • In Japan wordt in Boeddhistische tempels aan het eind van het jaar 108 keer een klok geluid als representanten van 108 wereldlijke verleidingen die een mens moet weerstaan om nirwana te bereiken.
  • Het prehistorische monument Stonehenge heeft een diameter van ongeveer 108 voet.

En zo zijn er nog tientallen betekenissen aan 108 verbonden.

Het getal van een wijntje?
In mijn roman Bickle komt ook het getal 108 voor. Per ongeluk? In ieder geval heb ik het er niet bewust zo ingestopt. It just happened. En uiteraard op de enig mogelijke manier dat het uit mijn pen kan komen. In een wijnbar. Genaamd 1NUL8. Rotterdammers kennen deze bar. Hoofdpersoon Sabine heeft er een verhelderend gesprek met haar vriendin Esther. Ik vind het echt grappig dat dit zo in mijn boek is beland.

108 sales. Magic?
Ik was er niet bij toen de omvang van de zon werd bepaald, toen de Koran werd geschreven en al helemaal niet toen Boeddha de 108 vragen stelde. Maar ik was er wel bij toen ik Bar 1NUL8 in Bickle schreef. En weet je wat nog grappiger is? Mijn boek is nog niet uit, maar het is al wel te bestellen. Afgelopen donderdag verkocht ik al wat boeken aan zakenrelaties. Zij gaan het weer als relatiegeschenk aan hun relaties geven. Weet je hoeveel ik er die dag verkocht? Precies. 108. #magicnumber

Wat heb jij met getallen?

‘Het was druk in het café. Daft Punk basste op de achtergrond. In Bar 1NUL8 deed je je best om er goed uit te zien, het was geen buurtkroeg waar je in je kloffie naartoe kon.’ #Bickle #Citaat

Geef een antwoord