De Rotterdamse hotspots uit Bickle

De Rotterdamse schrijfcoach en copywriter Jantien van Driel komt met haar eerste roman Bickle. Thematisch gezien gaat Bickle over de vraag hoe je voor jezelf kiest, ook al heb je jezelf jaren op de tweede plaats gezet. Het is een met vaart geschreven ontwikkelingsroman die aanvoelt als een roadmovie. Arena van het boek vormen Rotterdam en Curacao. We zetten de Rotterdamse Bickle Hotspots voor je op een rij.

De Maastunnel
Dit Rotterdamse monument, die de zuid- met de noordoever verbindt en die de komende twee jaar dicht is voor renovatie, is een belangrijke metafoor in Bickle. De hoofdpersoon Sabine fietst erdoorheen op het moment dat ze helemaal aan de grond zit. En dan? Dan gloort er licht aan het einde van de tunnel.
Tip: ga deze fietstocht in de tunnel zelf ervaren. Dan snap je pas hoe bijzonder dit monument is.

Bar 1NUL8
Deze fijne wijnbar op de Meent is niet meer weg te denken uit het Rotterdamse. In Bickle speelt er zich een belangrijk gesprek af tussen hoofdpersoon Sabine en haar vriendin Esther. Ze zijn iets op het spoor.
Tip: bestel een lekker wijntje of een gin-tonic aan de bar en geniet van de mooie mensen.

Hema
De Hema. Wie kan er zonder? Ook in Bickle komt deze fijne winkel voor. Het is even slikken, maar Sabine komt er niet onderuit. Ze koopt er fietstassen ☺
Tip: heb je zin om te shoppen maar zit je krap bij kas? Bij de Hema vind je altijd iets leuks voor een klein prijsje.

Metropolisfestival
Het gratis muziekfestival Metropolis is de plek waar Sabine herinneringen ophaalt en een ontmoeting heeft, die haar hele leven op zijn kop zal zetten.
Tip: elke zomer, al sinds 1988 strijken wat minder bekende bandjes neer in het Zuiderpark. Acts die er als beginnende bands stonden, zijn inmiddels gevestigde namen. Denk aan Triggerfinger, The xx en Blaudzun.

De Rotterdamse Skyline
Als Sabine op Zuid staat, naast de uitgang van de Maastunnel, is ze trots op haar stad. Ze geniet van de mooie skyline, die zo veranderd is in de afgelopen 20 jaar.
Tip: neem eens een watertaxi in Rotterdam. Vanaf de Maas ziet de stad er heel anders uit. Nog mooier zelfs!

Katendrecht
Sabine belandt met haar jeugdvriendje in een restaurant op Katendrecht, de hipste wijk van Rotterdam.
Tip: in Katendrecht kun je alles doen. Eten, drinken, lezen, theater bezoeken, verhalen beluisteren. Vanaf Hotel New York wandel je er zo naartoe via de brug die de bijnaam de Hoerenloper heeft.

Chateautjes
Sabine maakt een fietstocht en rijdt onder andere door het Oude Noorden, een wijk waar het langzaam maar zeker begint de bruisen. Een van de pioniers is wijnhandel Chateautjes.
Tip: voor een lekkere wijn met een goed verhaal ga je langs bij Simone van den Berg van Chateautjes aan de Zwart Janstraat.

Dizzy
De oude stamkroeg van Sabine is Dizzy, het befaamde jazzcafé dat al zeker 40 jaar aan de ’s-Gravendijkwal zit.
Tip: op mooie dagen zit je heerlijk in de stadstuin van Dizzy. Vaak zijn er optredens te zien.

Lux
Naast Dizzy zit het beroemdste Italiaanse restaurant van Rotterdam: Lux. Sabine kwam er graag in haar jonge jaren.
Tip: ga er vooral eens eten. Een echte Italiaanse ervaring.

Euromast
Ook hier fietst Sabine langs als ze naar de Maastunnel trapt. Het blijft een belangrijk ijkpunt voor de Rotterdammer.
Tip: ben je op een heldere dag in Rotterdam? Ga dan zeker op de Euromast. Je hebt dan uitzicht tot Den Haag en misschien zie je de zee wel.

Richard Groenendijk

Cabaretier Richard Groenendijk is natuurlijk geen hotspot. Maar wel een bekende en ‘hotte’ Rotterdammer. Hij las mee en zegt over het boek: ‘Bickle boort een universele laag aan. Hoe blijf je voor jezelf kiezen? Hoe blijf je trouw aan jezelf? Ook als je in een diep ravijn dondert. Misschien wel het belangrijkste thema van deze tijd. Met vaart en humor geschreven.’
Tip: wist je dat Richard ook een CD heeft gemaakt? Die is te beluisteren op Spotify.

Over Bickle
Als Sabine de ontrouw van haar man ontdekt, wordt ze als een vuilniszak aan de dijk gezet. Noodgedwongen neemt ze afscheid van haar Rotterdamse luizenleventje. Ze blijkt behoorlijk creatief om de eindjes aan elkaar te knopen. Net als ze haar laatste spullen via Marktplaats heeft verkocht en een gênante one-night-stand heeft gehad, loopt haar bijzondere jeugdvriendin Robin weer haar leven in. Onafhankelijk, rock-’n-roll en nog net zo’n grote mond als 25 jaar geleden. Robin weet wel een creatieve oplossing voor de geldproblemen van Sabine en nodigt haar uit op het zonnige Curaçao. Daar raken ze verzeild in de wondere wereld van het witwassen. Een verhaal over vriendschap, buiten de lijntjes kleuren, dronken seks en creatief boekhouden.

Over Jantien van Driel
Jantien van Driel (1971) is schrijfcoach en tekstschrijver. Al honderden mensen leerde ze schrijven vanuit het hart. De ontwikkelingsroman Bickle draagt bij aan haar grote missie: leven vanuit je zijn. En zoveel mogelijk lol maken.