Kill your darlings. Of die nikswoorden

Ik heb een lijstje bijgehouden van woorden die ik te pas en vooral te onpas gebruik. Gisteren sprak ik een voice-over in bij een rondleiding in mijn online academie. Dat ging niet meteen goed. Meestal improviseer ik dat het een lieve lust is, ik kan dat. Al zeg ik het zelf. Maar toen ik kritisch luisterde… ik gebruikte verkleinwoorden. Het woord ‘eigenlijk’, het zwakt je boodschap af. En dan het woord ‘gewoon’. Daar blijk ik ook dol op te zijn.

In het manuscript van mijn bestseller was het niet veel beter. 157 keer het woord ‘heel’, 139 keer ‘echt’ en toch ook nog 86 keer ‘wel’. ‘Een beetje’, dat is er ook zo een. En het mooie is dat je die woorden vaak weg kunt laten. Zonder dat er iets gebeurt met de betekenis van je zin. Het zijn dan ook geen jeukwoorden maar nikswoorden.

Oh gruwel. Schrijven gaat gewoon eigenlijk heel erg echt wel niet vanzelf. Oh nee. Ik bedoel: Schrijven gaat niet vanzelf. Dat wist ik wel. Gelukkig heb ik nu dit lijstje voor op mijn prikbord. Als reminder.

Nikswoorden

 • gewoon
 • eigenlijk
 • echt
 • wel
 • dus
 • heel
 • erg
 • namelijk
 • maar
 • een beetje
 • toch

Welke nikswoorden gebruik jij graag?

Geef een antwoord