Tips voor hart-ondernemers. De 10 beste van 2016

10 beste tips voor je eigen business

Het elfde jaar van mijn ondernemerschap was voor mij een van de bijzonderste. Ik zette mijn hele business op z’n kop en besloot het anders te doen. Minder uurtje-factuurtje voor mijn opdrachtgevers, maar meer vanuit mijn eigen kracht en talenten. Ik zie om me heen veel ondernemers dezelfde beweging maken. Werken vanuit het hart, waarde toevoegen aan het leven van je klant. Energie op gang brengen. Elkaar werkelijk verder brengen. Als ik terugblik op 2016, zie ik belangrijke lessen. Die deel ik graag met je.


1. Manifesteren? Bestel gewoon

Manifesteren. Kun jij het al? Het is een woord dat ik niet veel gebruik. Ik bestel gewoon. En het toffe is dat het niet alleen weggelegd is voor de mensen onder ons die ontzettend goed zijn in mediteren. Het gaat om focus. Focus op wat je heel graag wilt. Hoe het exact werkt, heb ik van Gabby Bernstein geleerd. Ik wilde deze Amerikaanse lifecoach ontmoeten. Dus ik bestelde dat. In januari was het zo ver. Ik vloog naar Londen. Twee dagen lang dompelde ik me onder in haar wijsheden en sprak haar kort. Wat een vrouw. Wat een mooie lessen. En wat een geweldige bestelling.

2. Laat je begeleiden door de beste coach. Dat kost een paar centen…

Voor het eerst ging ik aan de slag met een business coach. En niet zomaar iemand. Nee, dat moest de beste zijn. Ik koos voor Simone Levie. Dat kost een paar centen, maar dan haal je ook werkelijk de crème-de-la-crème in huis. Met haar raad durfde ik mijn passie te volgen en weer te kiezen voor het schrijven. In februari opende ik de deuren van Copyschool, een schrijversschool voor ondernemers en ontwikkelde een online programma je leert schrijven voor je droomklant.

3. Work hard, play hard

Een van mijn favoriete uitspraken. Work hard, play hard. Want hard werken was het wel die eerste maanden van het jaar. Maar ik genoot met volle teugen. Mijn jaarlijkse tripje naar Miami ging dan ook gewoon door. Het was weer een week van keihard feesten. En heerlijk fietsen door de stad en luieren op het strand. Maar deze keer had ik mijn laptop mee. Omdat ik mijn cursisten, die ik Copyschoolers noem, ook op afstand wilde bedienen. Gewoon. Omdat ik dat echt zo wilde. Als je doet wat je leuk vindt, heb je altijd vakantie. En als dat dan ook nog op zo’n geweldige plek kan, dan heb je dubbel geluk.

4. Omring je met de beste mensen

In april ging ik met Carolien van de Kamp werken. Met haar bedacht ik onder andere Jantien010’s Boekenweek. Een schrijfretraite voor ondernemers die een boek willen schrijven over hun eigen expertise. Ik ontwikkelde een mooi aanbod, koos een prachtige locatie en dropte dit idee links en rechts. Voor de zomervakantie stond alles, had ik 8 deelnemers en kon ik met een gerust hart op vakantie.

5. Voed je ziel

Al maanden ben ik bezig met het schrijven van mijn bestseller. Die doe ik ‘erbij’, in de uurtjes die ik overhoud. En omdat je geest niet de hele dag kan openstaan voor voorbijvliegende inspiratie, moet je het gewoon af en toe afdwingen. Het moment van inspiratie creëren. Zo zit er in mijn boek een passage over de heerlijke zanger Rod Stewart. Dus wat doe je als hij in Nederland is? Dan ga je naar zijn concert! En inderdaad, er ging weer van alles stromen.

6. Zorg voor je klanten

In juni organiseerde ik mijn eerste event, Copyschool Live. Mijn Copyschoolers kwamen naar Rotterdam! In Verhalenhuis Belvedere werd er lustig op los geschreven. Wat een heerlijke dag, wat een mooie lessen mocht ik delen. Fijn om mijn klanten in de watten te leggen.

6. Eat Pray Love

In juli ging ik met mijn lieve gezin naar Thailand. 3 weken lang trokken we door dit bijzondere land. Een reis van bezinning, maar ook van ongecompliceerde lol, snorkelen en lekker eten. Een reis om nooit te vergeten. Om superdankbaar voor te zijn.

7. Feel the fear and do it anyway

Na de vakantie was het dan zover. Jantien010’s Boekenweek stond voor de deur. Locatie geregeld. Draaiboeken klaar. Kok stand-by. Een zomers zonnetje. Alle seinen stonden op groen. En toch vond ik het zo rete-spannend! Natuurlijk ben ik gewoon in het diepe gesprongen. Het werd een magische week. Met allemaal blije deelnemers. Daar had ik me niet zo’n zorgen over hoeven maken. Feel the fear. And do it anyway. Echt!

8. Durf meer op je intuïtie te vertrouwen

Wat het mooie is van deze manier van ondernemen, is dat er gelijkgestemde ondernemers op je pad komen. Margaretha Schokker is zo iemand. Wat ik zo mooi vind, is dat je elkaar oprecht de business gunt, dus je neemt ook graag diensten van elkaar af. Zij ging mee op mijn schrijfweek, en andersom ging ik mee naar haar retraite in Italië. Een retraite die helemaal in het teken stond van het beter leren vertrouwen op je intuïtie. Levenslessen die ik steeds meer toepas in het ondernemen.

9. Blijf investeren in jezelf

Om als ondernemer te blijven groeien, moet je serieus in jezelf blijven investeren. In november startte ik met een opleiding bij Katelijne Vermeulen tot systemisch coach. Ik weet nu al dat ik daar een betere schrijfcoach van ben geworden. En ik snap nog beter waar ik mijn klanten het beste mee help.

10. Maak een planning

December was voor mij de maand om al mijn plannen voor 2017 concreet te maken. Dus letterlijk per week inplannen wat er te doen is. Niet normaal wat een rust zo’n overzicht geeft. En als ik ernaar kijk, begint het te borrelen, bruisen en tintelen.

2017 is het jaar van de Bickle. Wat ga jij in 2017 toepassen?

Geef een antwoord