Wonder Woman. Bickle pur sang.

Wonder Woman Bickle Bestseller Jantien van Driel

Vanmiddag ging ik met mijn zoon naar de 3D superhero film Wonder Woman. Zonder me er van tevoren in verdiept te hebben, ploften we in het donker in de ruime stoelen van Pathé De Kuip. Met cola en popcorn. Blijkbaar had ik toch een verwachting. Ik veronderstelde een Batman-achtige sfeer, grootstedelijk, met extreme karakters, iets met snelle auto’s en veel spierballen.

Magische knokpartijen
Groot was dan ook mijn verbazing dat we mee werden genomen in de historie van de Griekse goden en via een geheim walhalla en een warpzone in de Tweede Wereldoorlog belandden. Prachtige vrouwelijke vrouwen, bovennatuurlijke krachten, loopgraven, uniformen, echte slechteriken, magische knokpartijen, Parijs, London, België. Doutzen Kroes in een bijrol. En vuur. Veel vuur. Anderhalf uur zat in op het puntje van mijn stoel. Ik zag parallellen met belangrijke thema’s van vandaag. Compassie, onvermoede krachten, goed doen. En keuzes maken.

Diana, godin van de jacht
Wonder Woman heet Diana. En daarmee is meteen de link met mijn bestseller Bickle gelegd. Een van de beste vriendinnen van Sabine, de hoofdpersoon, heet ook Diana. Ik heb haar zo genoemd omdat zij eigenschappen heeft van de godin van de jacht. Ze brengt licht in het leven van Sabine, helpt haar om uit de goot te klauteren. Even droomde ik weg. Die Wonder Woman, die doet alleen maar goed. Sabine maakt echter keuzes waar niet iedereen even blij van wordt. Maar ze redt daarmee wel haar eigen leven. Maar kan ik dat eigenlijk wel verkopen?

Matthijs van Nieuwkerk toont zich kritisch
Ik heb een missie. Ik wil je inspireren om meer lef te tonen. Voor jezelf te kiezen. Te gaan doen waar je blij van wordt. Sabine doet dat. Maar kleurt wel buiten de lijntjes. Overtreedt de wet. In hoeverre kan het dan bijdragen aan die betere wereld? Oh mijn god, ik hoor Matthijs van Nieuwkerk die vraag al stellen.
‘Vind jij dat je mensen mag benadelen zodat jij kunt doen waar je blij van wordt?’
‘Uhhhhh… nee, dat propageer ik natuurlijk niet. Zie haar avontuur als een metafoor. Een metafoor voor spanning opzoeken, je grenzen verleggen, creatief omgaan met je omstandigheden. Als Sabine na haar scheiding uit haar dal was gekropen door fulltime op kantoor te gaan werken, was het een heel saai boek geworden.’

Is dat een goed antwoord? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat er in iedere vrouw een Wonder Woman schuilt. Ook in Sabine. Misschien maakt ze het in het vervolg op Bickle goed?

‘We liepen samen naar de kassa en ik bestelde als eerste voor vijfduizend dollar aan fiches.’ #Bickle #Citaat

Geef een antwoord